En förening med ambition att göra skillnad
Labbet arbetar för att utveckla och främja svenskspråkig dramatik i Finland. Labbet r.f. är en ideell förening som har arbetat i över 20 år för svenskspråkig dramatik i Finland. Labbet ordnar bland annat kurser och seminarier, ger ut böcker och driver projekt i samarbete med andra aktörer på teaterfältet. Föreningens arbete ska kännetecknas av såväl målinriktad ambition som konstnärlig nyfikenhet och en ödmjukhet inför skrivandet som syssla. Läs mer om verksamheten under fliken ovan eller klicka på knappen nedan för att se vad som händer just nu.
Labbets ledning och styrelse
Sinna Virtanen, konstnärlig verksamhetsledare
Elin Westerlund, administrativ verksamhetsledare
Kaisa Lundán, dramaturg
Labbets styrelse valdes vid årsmötet i april 2024. Till ordförande återvaldes Paul Olin. Till övriga ledamöter valdes Harriet Abrahamsson, Linda Wallgren, Jesper Karlsson, Juni Klein och Rasmus Slätis(suppleant).
Residens
Labbets residensverksamhet genomförs med stöd av Svenska kulturfonden och syftar till att ge dramatiker möjlighet till en typ av undersökande och fördjupat skrivande som det sällan finns rum för inom teaterfältets vanliga produktionsramar. Dramatikern ges ekonomiskt stöd, arbetsutrymme samt handledning.
Residensdramatiker 2024-2025: Meimi Taipale
Residensdramatiker 2023-2024: Fabian Silén
Residensdramatiker 2022-2023: Linda Wallgren
Residensdramatiker 2021-2022: Otto Sandqvist
Residensdramatiker 2020-2021: Sofia Aminoff
Residensdramatiker 2019: Nina-Maria Häggblom
Läsningar dramatiker emellan
Om du har en icke-uppförd text du vill testa genom att höra den läsas högt och få respons av vänner och kollegor så kan du ordna ett sådant tillfälle genom Labbet (dock en läsning/text). Labbet kan inte garantera läsare men ställer sin lokal till förfogande och sprider information om tillfället i sociala medier och i sitt medlemsbrev. Möjligheten gäller för yrkesverksamma medlemmar. Anmäl ditt intresse genom att mejla labbetrf@gmail.com
Feedback-servicen förutsätter medlemsskap i Labbet r.f.
Labbet arbetar med riktade insatser för att skapa de förutsättningar som krävs för att goda texter ska skrivas.
Labbet är både ett forum för yrkesverksamma dramatiker, en skola för nya dramatiker och ett kompetenscenter som erbjuder sakkunskap till både teaterfältet och allmänheten. Föreningens litenhet är dess styrka. Verksamhetsformerna är flexibla, riktade och alltid i utveckling för att nå så stor verkan som möjligt. Återkommande former är till exempel kurser, seminarier, residensverksamhet och publicering av böcker. Labbet samarbetar gärna med andra aktörer.
Labbets
verksamhet
Kompetenscentrum och intresseorganisation
I sin roll som kompetenscentrum och intresseorganisation har Labbet årligen många både större och mindre uppdrag. Det kan handla om allt från att förmedla kontakter, svara på frågor eller sammanställa material och statistik. Labbet har exempelvis fungerat sakkunniga för nominerande till Boismanska pjäspriset av Svenska Teaterns stipendie- och fördelningsnämnd, samt uppdaterar Svenska litteratursällskapets databas Daniel. Föreningen kan också driva frågor och projekt relevanta för sina medlemmar och har ett nära samarbete med aktörer på det finskspråkiga fältet, som SUNKLO, Teksti och UNTO. I mars 2022 inbjuder Labbet i samarbete med Nordic Drama Corner till workshop med den erkända dramatikern Jo Clifford.
Feedback
Om du har en text du vill ha feedback på, en idé du vill utveckla eller en form du vill fördjupa dig i kan Labbet erbjuda dig att arbeta tillsammans med en dramaturg. Arbetets omfattning kan variera från en halv till flera dagar. Feedback på text kan också fås via e-post/telefon. Möjlighet till feedback är kontinuerligt via ansökan.
Pjäsbanken
Labbet uppehåller den finlandssvenska pjäsbanken, var du kan läsa texter från inhemska författare. För att kunna läsa texterna, behöver du bara snabbt skapa ett konto på sidan.
Pjäsbanken finns här!