-
De två pjäser som ingår i den här antologin har år 2022 belönats med Boismanska priset för bästa nyskrivna pjäs på svenska.
Årets belönade verk är Joakim Groths pjäs Reine som hade premiär på Teater Mars hösten 2021, och Christoffer Mellgrens barnpjäs Fem mål mat som hade sin premiär på Unga Teatern hösten 2021.
I sin pjäs Reine lyckas Groth med en naturlig enkelhet skapa överraskande och suggestiva djupdykningar i åldrandets obönhörlighet och livets skörhet, utan att förlora greppet om pjäsens varma ton och framåtblick.
Mellgrens barnpjäs Fem mål mat är en livsbejakande och existentiell pjäs om matens betydelse. Skådespelets språk är kroppsligt, nyanserat och rikt i sin textur. Man kan känna exakt hur varje ord smakar.
Den femte delen i Boismanska pjäsantologiserien innehåller, förutom de båda prisbelönta pjäserna, också en förteckning över spelårets urpremiärer på svenska i Finland, samt förord från journalisten och kritikern Otto Ekman.
Pris: 15 euro + porto
ISBN 978 952 5876 67 3
-
De två pjäser som ingår i den här antologin har år 2021 belönats med Boismanska priset för bästa nyskrivna pjäs på svenska.
Erik Kiviniemis monolog Bladis pojkan som hade premiär på Wasa teater hösten 2020, bjuder på en starkt lokalt förankrad skröna.
I Pipsa Lonkas Fyra dagar av närhet är platsen tillfällig och mer odefinierad - en strand någonstans. Pjäsen sattes upp i översättning av Sofia Aminoff, av Teater Viirus våren 2021.
Två texter, lika olika som de sorters möten de skildrar människor emellan och mellan människor och måsar.
Den fjärde delen i Boismanska pjäsantologiserien innehåller, förutom de båda prisbelönta pjäserna, också en förteckning över spelårets urpremiärer på svenska i Finland, samt en kommenterande artikel av journalisten och författaren Tomas Jansson.
Pris: 15 euro + porto
232 sidor
ISBN 978 952 5876 67 3
-
I det stora landskapet: En sagolik familjekrönika, av DuvTeaterns ensemble hade premiär på Svenska teatern 26.10 2019 och blev snabbt en favorit hos såväl publik som recensenter. Föreställningen premierades också med Antoniapriset i samband med Hangö teaterfestival i juni 2020 och berättelsen om de två prinsessorna som skiljs åt av ett samhälle som bara kan tillåta ”det normala” fick även juryn för Boismanska priset på fall. ”DuvTeaterns kollektivt skapade berättelse är en pjäs som för sagogenren in i samtiden. /.../ Mångbottnat, mångsidigt och med en politisk dimension som inte skyr skuggorna i det sagolika landskapet.” (Ur juryns motivering)
Leila och det brinnande hjärtat är en pjäs av Malin Kivelä som uppfördes som läsdrama vid inte mindre än tre av varandra oberoende tillfällen under föregående spelår, två gånger i Finland och en gång i Sverige. Urpremiären skedde under Festivalen för inhemsk dramatik på Kansallisteatteri 25.10 2019. Kiveläs pjäs om en håglös kontorsarbetares kärlekshistoria, lika vidunderlig som kort och obesvarad, är inspirerad av Clarice Lispectors roman Stjärnans ögonblick men förlagd till ett ytterst vardagligt Helsingfors. ”Malin Kivelä ger lekande lätt liv till både både Kvarnbäcken och Sumparn, medan pjäsen satiriskt beskriver vårt tids ideal och frågar: Hur leva ett liv som är så korrekt som möjligt?” (Ur juryns motivering)
Trollkarlen från Chicago av Dag Thelander handlar om den ekonomen Milton Friedmans uppstigande på den ekonomiska stjärnhimlen och om det förrädiskt lockande i den sköna förenklingen, må det vara i ekonomin, livet i stort eller för den delen på teaterscenen. Pjäsen är en av de texter som arbetades fram under det fleråriga dramatikprojektet REKO under ledning av Marina Meinander och Arn-Henrik Blomqvist. Pjäsen hade premiär på Lilla teatern 8.10 2019. Juryn för Boismanska priset belönade en ”språkligt spexig och välskriven musikal” och noterade att pjäsen på en och samma gång lyckades ”lufta på Friedmans nyliberala tankegångar och samtidigt pricka hål på dem.”
Boken också en handfull artiklar utifrån frågor som väcks av årets 50 svenskspråkiga urpremiärer. Christoffer Mellgren (dramatiker och verksamhetsledare för Labbet) skriver om de tre prisvinnande pjäserna, om likheter och olikheter och om det svåra i gränsdragningar. Ann-Luise Bertell (teaterchef och författare) fortsätter temat kring likheter och olikheter och skriver om uppdelningen mellan professionell teater och amatörteater. Sara Ehnholm Hielm (förlagsredaktör och kritiker) skriver om den livliga trafik över genregränserna som pågår, och har pågått, på det litterära fältet och om skillnader mellan prosa och dramatik och hur de kan berika varandra. Anders Carlsson (regissör och professor på Teaterhögskolan) skriver om relationen mellan skådespelaren och skrivandet utifrån ett teaterfält i förvandling. Vad kan texten ha för roll för en teater där den dramatiska pjäsen inte längre har en självklar överordnad position. Boken avslutas med Gunilla Hemmings (dramatiker och tidigare styrelseordförande för Labbet) artikel om det finlandssvenska dramatikfältet i efterdyningarna av flera års satsningar på nya texter. Var står vi nu, varthän kan det bära och vad krävs i så fall för det?
Boken utkom hösten 2020 med stöd av Svenska Teaterns Stipendie- och fördelningsnämnd, samt Delegationen för den svenska litteraturens främjande/Svenska litteratursällskapet i Finland.
Pris: 20 euro + porto
272 sidor
ISBN 978-952-5876-66-6
-
Att dela en kaka - Sex olika stora bitar om rättvisa, av Christoffer Mellgren är en pjäs om rättvisa som skrevs uttryckligen för elever på högstadiet inom Konsttestarna-projektet. Christoffer Mellgren är dramatiker och dramaturg, och verksamhetsledare för Labbet på deltid. Att dela en kaka vann det Boismanska priset (första pris).
Levande och döda, av Robert Åsbacka handlar om en österbottnisk företagarfamilj och hemligheter som kommer upp till ytan medan skogen de livnär sig på skövlas. Robert Åsbacka är en prisbelönt författare, vars första pjäs Levande och döda sattes upp inom Rexit-festivalen våren 2019 på Viirus.
Gullivers nya resor, av Harriet Abrahamsson och Paul Olin är en fri dramatisering av Jonathan Swifts klassiker från 1700-talet. Pjäsen som fick sin urpremiär på Unga Teatern hösten 2018 är skriven av Harriet Abrahamsson och Paul Olin som rönte stor framgång med Hamlet sade det vackrare några år tidigare.
Boken innehåller också artikeln "Ämnet driver den finlandssvenska dramatiken" av Maria Säkö, och en förteckning över svenskspråkiga urpremiärer i Finland 2018-2019.
Boken utkom hösten 2019 med stöd av Svenska Teaterns Stipendie- och fördelningsnämnd, samt Delegationen för den svenska litteraturens främjande/Svenska litteratursällskapet i Finland.
Pris: 20 euro + porto
282 sidor
ISBN 978-952-5876-64-2
-
Den andra naturen, av Pipsa Lonka
I Den andra naturen granskar Pipsa Lonka den mänskliga varelsen, dess natur och klassificeringsprinciper och får oss att granska våra vanor och vår egen plats i djurriket. Pipsa Lonka erhöll det Boismanska priset (första pris) för pjäsen som sattes upp på Viirus i Sofia Aminoffs översättning.
De langerhanska öarna, av Susanne Ringell
De langerhanska öarna är en lekfull dystopi om två systrar som längtar ut ur det slutna rummet och reser ut på långa associationsresor med hjälp av språket. Susanne Ringell är en flerfaldigt prisbelönt författare.
Jag, Inga Finne, av Joakim Groth och Anders Slotte
Jag, Inga Finne är en lekfull jubileumskavalkad där Finlands 100-åriga historia passerar revy. Joakim Groth och Anders Slotte är båda erfarna dramatiker och regissörer som skrev pjäsen tillsammans med ensemblen på Universum-teatern i Helsingfors.
Antologin innehåller också artikeln "Ett år av dramatik: Spelåret 2017-2018 i siffror" av Linnea Stara, och en förteckning över urpremiärer på finlandssvenska teatrar 2017-2018.
Pris: 20 euro + porto
204 sidor
ISBN 9789525876635
-
"Varje text måste börja på något sätt. Det är inte samma sak som att första meningen måste vara den första som skrivs. Skriv något. Du kan alltid skriva om. I själva verket: var säker på att du kommer att skriva om. Att skriva om är inte att skriva rent. Att skriva rent är att skriva med prydlig handstil så att läraren kan rätta och sätta ett betyg. Att skriva om är att drömma en värld på nytt och på nytt och på nytt tills den är som du vill ha den."
En sida dramatik är en handbok för den som vill börja skriva för teaterscenen. Den vänder sig uttryckligen till unga skribenter men kan läsas av alla med ett intresse för skrivande och teater. Boken blandar exempel på dramatik med förklarande texter, personliga reflektioner och övningar.
Christoffer Mellgren är dramatiker och dramaturg. Han är sedan 2018 verksamhetsledare för Labbet r.f.
Pris: 15 euro + porto
104 sidor
ISBN 9789525876659
Boken finns tillgänglig elektroniskt här: En sida dramatik
-
REKO var ett strategiskt projekt för vilket Labbet var huvudman under 2014-2017 och finansierades av Svenska Kulturfonden genom deras stora satsning på teaterfältet. REKO genomfördes i tre skilda “kullar” där de engagerade dramatikerna (som regel) har skrivit sina pjäser för en specifik samarbetsteater. Totalt deltog 35 dramatiker och tolv teatrar i projektet, 11 av pjäserna skrivna under den första kullen publicerades av Labbet i antologiserien Reko.
Läs mer här!
-
Pjäserna får uppföras gratis av grundskolor i Finland. Ifall inträde uppbärs, var vänlig kontakta författaren som i sådana fall är berättigad till en del av biljettintäkterna. Andra grupper som vill spela pjäserna (dramaklubbar, ungdomsföreningar mfl.) är skyldiga att betala upphovsmannaersättning till författaren för texten (enligt Dramatikförbundets taxa för närvarande 25 euro + 12% av biljettintäkterna). För uppföranderätter i Sverige – kontakta Amatörteaterns Riksförbund, ATR. På ATRs hemsida hittar du information och blanketter om vad som gäller för uppföranderätten i Sverige. Texterna omfattas av lagen om upphovsrätt och ändringar, förkortningar (annat än av författaren föreslagna) eller översättningar får inte göras utan författarnas tillstånd.Pjäserna finns i Pjäsbanken som pdf-filer, men kan också beställas via Labbet.
Läs mer här!
Finansieringen av det här omfattande projektet har möjliggjorts av specialmedel från Svenska Folkskolans Vänner, Svenska Kulturfonden, Konstsamfundet, Nygrénska stiftelsen och William Thurings stiftelse. Labbets var huvudansvarig för Lågstadieprojektet.
-
Labbet har publicerat pjäser av ett trettiotal dramatiker verksamma på svenska i Finland
Aalto, Alec:
Rådgivaren och I familjekretsen (2017)Abrahamsson, Harriet:
Chans (2011)
Hamlet sade det vackrare (2015), med med Paul Olin
Gullivers nya resor (2018), med Paul Olin, utgiven i antologin Att dela en kakaAhlfors, Bengt:
Hissvägraren och Tuppens hjärta (2010)
Komedier 1 – En teaterkomedi och Illusionisterna (2010)
Komedier 2 – Aska och akvavit och Den sista cigarren (2010)
Gå på vatten (2016)Aminoff, Sofia
Aurora Helsinki (2011)
Jag skall aldrig lämna dig (2013)
Den älskande och Fru Catharina Boije och hennes döttrar (2015)Andersson, Claes
Den förälskade terapeuten (2012)Andersson, Christina
Prins Rama och Bubu (2010)
Trädpojken och Tuonelas svan och Flickan och trädet (2010)
O-hyra (2013), tillsammans med Jessica Edén och Katarina von Numers-EkmanAppelgren, Tove
Akta dig för älgarna, Vesta-Linnéa! (2011)
True love sucks och Thomas & Tryggve (2013)
Piece of cake och Tie your camel (2014)Bertell, Ann-Luise
Gustava, du drömmer! (2010)
Ängland (2010)Eklund-Vasama, Marielle
Jägaren och Lear (2013)Enckell, Annina
Ultraljud (2010)
De bäst anpassade – sju tablåer ur Aurora Karamzins liv (2011)Enckell, Johanna
Bröllopsnatt och Heliga Birgittas Farliga lekar (2010)
Hundrade drömmars fröken (2010)Groth, Joakim
En teaterkritikers död (2010)
Remont (2013)
Jag, Inga Finne (2018) med Anders Slotte, tryckt i antologin Den andra naturenHemming, Gunilla
Barnens korståg och Flockdjur (2013)
Nazifruar (2013)Hemnell, Matilda
Bara lite (till)… (2012)Jansson, Tomas
Bunden (2010)Kivelä, Malin
Om natten. Ett melodrama om kärleken (2010), med Hannele Mikaela TaivassaloLarsson, Anders
Glömskans katakomber och Lyckan kommer sällan ensam (2010)
In kommer Gösta (2010)
Svarta stjärnor mot vit botten och Frukost i det blå (2010)
Två män i ett tält och Dans för mogen ungdom (2010)
Kungen av Ö (2013)
Två män i ett tält två och Två män i ett tält 3 (2014)
En sista biltur och In transit (2015), med Susanne RingellLindblad, Kjell
Dobberman (2013)Lönnfors, Per-Erik
Mannerheim – Mannen och myten (2010)
Svart på vitt (2010)Mellgren, Christoffer
Att dela en kaka (2019), utgiven i antologin Att dela en kakaMöller, Kristofer
Rübezahl (2015)Olin, Paul
Den osynliga draken och Elvis i jukeboxen (2010)
Hamlet sade det vackrare (2017), med Harriet Abrahamsson (2015)
Gullivers nya resor (2018), med Harriet Abrahamsson, utgiven i antologin Att dela en kakaRehn-Sirén, Paula
Paraflax och Vattenfärgat (2010)Ringell, Susanne
Eftermiddag och Pantlånekontoret (2010)
Simma näck och Jungfru Anna (2010)
En sista biltur och In transit (2015), med Anders Larsson
Och om bettlare och vägmän och Svärmorstungor (2017)Sandqvist, Petra
Fetabocken (2010)Siltanen, Juha och Thomas Wulff
Apollo i fähuset, eller Bengt von Törnes liv och drömmar (2010)Simberg, Anna
Uppståndelsen (2010)
Robin Hood – en familjemusikal (2010), med Pasi Hiihtola och Peik StenbergSnickars, Peter
När vinden vänder (2010)
Två ljus i fönstret (2010)
Under liten himmel (2010)Taivassalo, Hannele Mikaela
Om natten. Ett melodrama om kärleken (2010), med Malin Kivelä
Lit de Parade (2011)Åkerfelt, Hanna
Tre ungdomspjäser: Död tid, Fara - flytt - flugit, Lite förståelse, lite förlåtelse (2015)Åsbacka, Robert
Levande och döda (2019), utgiven i antologin Att dela en kaka
PUBLIKATIONER
Labbet har sedan år 2010 publicerat över 60 pjäsböcker och antologier. Föreningen vill både erbjuda enskilda läsare en möjlighet att läsa dramatik, en litteraturform som sällan når de etablerade förlagens utgivning, och säkerställa en dokumentation av och ett samtal om det finlandssvenska dramatik- och teaterfältet.
Enskilda utgivningsprojekt kan också ha andra mål. Till exempel gav föreningen 2019 ut boken En sida dramatik 2019, en handbok i att skriva dramatik riktad till unga skribenter, och har sedan många år kunnat erbjuda en bokserie med pjäser tänkta att kunnas spela av lågstadieklasser.
Beställ här!