Vad ska vi spela?
Lågstadiepjäser 1-3 (Labbet, 2010-2015)

Angående uppföranderätten till pjäserna i serien “Vad ska vi spela?”

Pjäserna får uppföras gratis av grundskolor i Finland. Ifall inträde uppbärs, var vänlig kontakta författaren som i sådana fall är berättigad till en del av biljettintäkterna. Andra grupper som vill spela pjäserna (dramaklubbar, ungdomsföreningar mfl.) är skyldiga att betala upphovsmannaersättning till författaren för texten (enligt Dramatikförbundets taxa för närvarande 25 euro + 12% av biljettintäkterna). För uppföranderätter i Sverige – kontakta Amatörteaterns Riksförbund, ATR. På ATRs hemsida hittar du information och blanketter om vad som gäller för uppföranderätten i Sverige. Texterna omfattas av lagen om upphovsrätt och ändringar, förkortningar (annat än av författaren föreslagna) eller översättningar får inte göras utan författarnas tillstånd.

Pjäserna finns i Pjäsbanken som pdf-filer, men kan också beställas via Labbet.

Finansieringen av det här omfattande projektet har möjliggjorts av specialmedel från Svenska Folkskolans Vänner, Svenska Kulturfonden, Konstsamfundet, Nygrénska stiftelsen och William Thurings stiftelse. Labbets var huvudansvarig för Lågstadieprojektet.


 
vad ska vi spela1__kannet_GLOSS-page-001.jpg
 

Vad ska vi spela? Lågstadiepjäser 1

Biggles äter en banan, av Petri Salin
En hop övergivna leksaker besluter sig, under ledning av den enögda isbjörnen Biggles, för att “erövra världen” så att barnen ska komma ihåg dem igen. Det bra ända tills utomjordingen Zorg dyker upp i samma ärende.

Citroner från Sorrento, av Annina Enckell
Historien går från Författarföreningens fest till det soliga Sorrento, där mamma skickat Antonia och lillasyster på uppköp. Lillasyster kommer bort och det är inte de kaffedrickande poliserna som återställer ordningen.

Föräldramötet, av Johan Bargum
Eleverna i en klass planerar att sätta ihop en pjäs om ett föräldramöte. Mötet hotar hela tiden urarta när i synnerhet föräldrarna med sina alla egenheter inte riktigt visar nödig skolmognad.

Kattburga slott, av Gunilla Hemming
“Kattburga slott” är en nytolkning av en folksaga som den upptecknats i Nagu. Det är lätt att känna igen den traditionella sagopjäsen om Mästerkatten i stövlarna, med lite kryddor från t.ex. Prinsessan på ärten.

Midnatt råder…, av Harriet Nylund-Donner
Det är natt i den välsorterade leksaksaffären. Barbie-dockorna, cabbage-bebisarna, riddarna och kramdjuren sover då en vacker och ganska blå varelse glider in och förtrollar mjukiskatten Sheba till en staty.

Boken utkom 2015 med stöd av FILI/Delegationen för den svenska litteraturens främjande. 

Pris: 15 euro + porto
ISBN 9789525876215

 

 
vad ska vi spela2_kannet_GLOSS-page-001.jpg
 

Vad ska vi spela? Lågstadiepjäser 2

Knoppoppfestivalen, av Christina Andersson
Knoppoppfestivalen berättar om hur olika blommor förbereder sig för att delta i den årliga sångfestivalen för allt växande. Pjäsen innehåller många musikinslag samt en kärlekshistoria mellan en blomma och ett ogräs. De här blommorna kan munhuggas, kidnappa och dansa runt i rabatten!

Man måste spotta först, av Susanne Ringell
Man måste spotta först är något av en Väntan på Godot på metbryggan. Vi har ett sällskap bestående av barn som ställt sig med sina metspön att fiska och i väntan på napp utspinner sig en dialog som visar vad som rör sig under ytan – inte bara vattenytan.

Nordpoolen, av Jan Nåls
Felix skulle helst fira en normal lugn hemmajul, men skickas istället av Mamma till Onkel Tommen för att jobba på glassfabrik. På en vinterstängd Simstadion möter Felix en ny vän och bland annat SSS – Solsystemets Sämsta Simvakter, som bara får jobba på vintern för de är rädda för vatten och kan inte heller simma.

Stella, Luna och Pluto, av Tove Appelgren
Stella, Luna och Pluto är trillingar i en familj där mamma har för vana att duka en tallrik för mycket till frukost. Man kunde tro att den finns där för barnens frånvarande pappa. I skolan förföljs syskonen av det mobbande “Dumma-gänget”. När den nya klasskamraten Juppe dyker upp, får historien en hisnande ny vändning.

Boken utkom 2010 med stöd av FILI/Delegationen för den svenska litteraturens främjande. 

Pris: 15 euro + porto
Sidor: 201
ISBN: 9789525876222


 
vad ska vi spela3_kannet_GLOSS-page-001.jpg
 

Vad ska vi spela? Dramatiseringar av grekiska myter

Eros och Psyke, dramatisering av Marina Meinander
Människoflickan Psyke får gifta sig med gudasonen Eros på ett villkor: Hon får inte se sin man. Hennes systrar blir avundsjuka på hennes lycka och inbillar henne att hon lever med ett monster. Hon måste givetvis få se honom.

Kung Midas, dramatisering av Monica Vikström-Jokela
Kung Midas är inte världens klokaste kung. När han får en chans önskar han sig att allt han rör vid ska bli guld. Sedan besluter Kung Midas att hänge sig åt musiken. I tredje akten försöker Midas lägga band på skvallret.

Stridsäpplet, dramatisering av Monica Vikström-Jokela
Tvedräktens gudinna Eris är sur för att hon inte blivit bjuden på fest med de andra gudarna. Hon kastar in ett guldäpple på festen, Vilket blir upptakten till det trojanska kriget.

Telemachos äventyr, dramatisering av Anders Larsson
Handlingen utspelar sig i det antika Grekland. Kung Odysseus av Ithaka har varit med i det Trojanska kriget men har sedan dess inte synats till och hans son Telemachos undrar om hans pappa nånsin ska komma hem. Versmåttet är hexameter.

Vem är Spartacus?, dramatisering av Joakim Groth
Spartacus var en gladiator som år 73 f.Kr. gjorde revolt och blev ledare för ett slavuppror i det romerska riket. Pjäsen vill genom olika berättarperspektiv försöka diskutera vem denna gåtfulle hjälte var.


Boken utkom 2010 med stöd av FILI/Delegationen för den svenska litteraturens främjande.

Pris: 14 euro + porto
Sidor: 171
ISBN: 9789525876109