Reko 1-4
(Labbet, 2015-2017)
Om specialprojektet Reko 2014-2017
REKO var ett strategiskt projekt för vilket Labbet var huvudman under 2014-2017 och finansierades av Svenska Kulturfonden genom deras stora satsning på teaterfältet. REKO genomfördes i tre skilda “kullar” där de engagerade dramatikerna (som regel) har skrivit sina pjäser för en specifik samarbetsteater. Totalt deltog 35 dramatiker och tolv teatrar i projektet, 11 av pjäserna skrivna under den första kullen publicerades av Labbet i antologiserien Reko.
Reko 1: Tre enaktare (Labbet, 2015)
En kropp att förbrukas, av Janne Strang
En kropp att förbrukas är en komedi om individens fria vilja i det “civiliserade” samhället.
En kropp att förbrukas är Janne Strangs första teaterpjäs. De facto är det också hans första fiktiva text. Janne Strang är journalist verksam på internet, i verkligheten och vid Hufvudstadsbladet.
Dan före dan, av Kaj Korkea-aho
Dan före dan är en pjäs om barndom, döden och julgubben.
Kaj Korkea-aho är författare och underhållare. Dan före dan är hans första egna scenpjäs. Han har tidigare skrivit radiohörspel, och en dramatisering av Gräset är mörkare på andra sidan har spelats på Viirus 2014.
Vision, av Linnea Tillema
Vision är ett laddat kammarspel om makt, (o)lust och gränslös utveckling.
Linnea Tillema är doktorand och skriver en avhandling i idéhistoria vid Uppsala universitet, men vid sidan av detta ägnar hon sig gärna åt andra slags texter. Hon har tidigare skrivit poesi, men även en del artiklar för kultursidorna i Dagens Nyheter.
Boken utkom 2015 med stöd av FILI/Delegationen för den svenska litteraturens främjande.
Pris: 15 euro + porto
199 sidor
ISBN 9789525876567
Reko 2: Fyra enaktare (Labbet, 2015)
Det du minns, av Tobias Zilliacus
Det du minns är en psykologisk thriller om mobbning, hämnd och minnets pålitlighet.
Tobias Zilliacus är skådespelare, regisserar och skriver. Det du minns är hans första helt egna scenpjäs.
Stephen Hawking är inte rädd för mörkret, av Johanna Holmström
Stephen Hawking är inte rädd för mörkret är en berättelse om en pojke som vill undersöka himlen. Pjäsen är Johanna Holmströms debut som dramatiker.
Johanna Holmström är författare från Sibbo. Hon har skrivit tre novellsamlingar och två romaner. Hennes roman Asfaltänglar har publicerats i åtta olika länder.
Kycklingrättegången, av Johanna Holmström
Kycklingrättegången är en dokumentär fantasi om en riktig rättegång, och Johanna Koljonens debutpjäs.
Johanna Koljonen är författare, kritiker och programledare uppvuxen i Helsingfors och verksam i Sverige.
Kopparbergsvägen 2.0, av Mathias Rosenlund
Kopparbergsvägen 2.0 är en monolog som behandlar teman som fattigdom och förortsliv. Pjäsen är Rosenlunds debut som dramatiker.
Mathias Rosenlund är författare, litteraturkritiker, tvåbarnspappa, samt kaffedrickare.
Boken utkom 2015 med stöd av FILI/Delegationen för den svenska litteraturens främjande.
Pris: 15 euro + porto
182 sidor
ISBN 9789525876574
Reko 3: Två pjäser (2015)
Komedin om Felix Liv, av Fabian Silén
Komedin om Felix Liv är en uppväxtberättelse om den 30-åriga medelmåttiga komikern Felix Liv och hans dysfunktionella familj. Efter avslöjandet av en familjehemlighet kollapsar Felix på scenen under sitt livs viktigaste framträdande och blir tvungen att konfrontera sina inre demoner som hindrar honom från att bli vuxen och frigöra sig från bl.a. den ytterst regressiva relationen han har till sin mor Wilma Asch-Liv.
Fabian Silén är född, uppvuxen och bosatt i Helsingfors. Han utexaminerades från Teaterhögskolan i Helsingfors år 2004 och har varit verksam som skådespelare, regissör och dramatiker. Hans andra pjäs Paradisdoktrinen gjordes i samarbete med Teater Mestola och 4:Teatern våren 2017 på Teater Viirus.
Bländad, av Stan Saanila
Bländad handlar om Göran och Mikael, som befinner sig isolerade i vildmarken, fastklämda och skadade i en bil. Chock förvandlas till rädsla och panik. Ur paniken uppstår den oundvikliga konfrontationen; att göra upp med sitt förflutna.
Stan Saanila är journalist och komiker. Han har medverkat i och skrivit manus till revyer på Lilla Teatern samt till ett flertal finska tv-program, bl.a. Uutisvuoto, Morjens och W-stilen. Han har varit en förgrundsgestalt inom den finska ståuppkomiken och har gjort ett flertal uppsättningar sedan 1980-talet.
Boken utkom 2015 med stöd av FILI/Delegationen för den svenska litteraturens främjande.
Pris: 14 euro + porto
186 sidor
ISBN 9789525876598
Reko 4: Två enaktare (Labbet, 2015)
Vinterkriget – here we go again, av Sara Enholm Hielm
Vinterkriget – here we go again är en satir om ledarskap och nyliberalism.
Sara Ehnholm Hielm är förläggare och filmkritiker. Vinterkriget – here we go again är hennes debutpjäs. Den var nominerad för Lea-priset för bästa nyskrivna pjäs och blev premierad av Lagman T.J. Boismans donationsfond. Den uruppfördes under Viirus TextFest-projekt.
Vi är björnar, av Harriet Abrahamsson
Vi är björnar är en föreställning om en liten björn som bor i urskogen med sin pappa. Pappan pendlar in till stan där han jobbar som björn på zoo. Stadens puls kommer allt närmare och björnungen börjar tappa sin förmåga att höra naturen. Pappan hamnar i ett ekorrhjul av jobb för att kunna skaffa allt från dammsugare till tennisplan och har allt mindre tid för sin björnunge.
Harriet Abrahamsson är skådespelare och dramatiker som skriver främst för barn och unga. Hon har också gett ut ett par bilderböcker på Söderströms förlag. Hennes pjäser har spelats på Svenska Teatern, Wasa Teater, Sirius Teatern, Teater 90˚ och på Folkteatret i Köpenhamn. Hon är projektledare för Ung Dramatik vid Unga Teatern.
Boken utkom 2015 med stöd av FILI/Delegationen för den svenska litteraturens främjande.
Pris: 13 euro + porto
104 sidor
ISBN 9789525876604