Labbet r.f.

Vi är björnar av Harriet Abrahamsson

Publicerat: 03.10.2017 Kategori: Månadens pjäs
« Tillbaka

Månadens pjäs oktober 2017: Vi är björnar av Harriet Abrahamsson

Om pjäsen
Vi är björnar är en pjäs om att växa upp och se naturen omkring sig försvinna och om att barn också måste få bestämma.
Vi befinner oss i en urskog nära dig. En urskog där man fortfarande kan höra Farmors röst mellan träden fastän hon gått ur tiden. Farmor, urkraften, var en postiljon och en poet som vandrade i de stora skogarna och kunde höra björkarna viska och kände avlägsna vulkaners oro. I den här urskogen växer ett björnbarn upp med samma björnkänsla som Farmor har. Pappan och björnbarnet har det bra tills pappan en dag blir som hypnotiserad av ett glansigt människomagasin. Björnpappan lämnar fiskandet vid forsen och dras mot staden där han tar anställning vid Zoo som björn. Om kvällarna smyger han sig ut, åker buss bland människorna och springer tillbaka in i skogen där björnbarnet väntar. Pappan börjar hämta allt mer av staden till skogen och snart är skogshemmet fyllt med allt från doftgranar till toalettpapper. Till och med en tennisplan bygger Pappan för att kunna bjuda sitt barn på det där lilla extra.
Under dagarna går björnbarnet i skogsskolan där man lär sig hur man smidigt tar av och på sig pälsen, äter med kniv och gaffel och annat matnyttigt en björn behöver veta. Men mot hösten är det dags för alla björnar att gå i ide. Det är dags att djuphavssova då man kan höra jordens hjärta och ta igen sig, växa och förbereda sig för nästa år. Synd bara att pappan inte kan gå i ide i år. För han måste öka försäljningen, lappa hål i kassan och ordna vintersafari på Zoo. Han har ju blivit befodrad. Pappa som är stark som en björn jobbar allt hårdare, takten blir allt snabbare och skräpberget i skogen växer sig allt högre. Hur ska det sluta? Kan en björn klara sig utan sin vintersömn? Kan pappan faktiskt lämna björnbarnet vid den stinkande soptippen?

Vi är björnar är en berättelse om priset vi betalar om vi tanklöst lockas av stadens blinkande lampor och glittrande ljus utan att noga väga det som erbjuds. Det är också en skildring av vänskap och om att våga stå upp för det man tror på vare sig man är en myra eller en människa. Om vikten av att lyssna till bäckens porlande för att inte tappa sin björnkänsla. Sist men inte minst får du veta hur en liten björn når ut genom en låt som streamas och sprider sig över hela världen.

Pjäsen är utvecklad inom ramen för projekt REKO.

Rättigheter
Rättigheterna till pjäsen bevakas av författaren.

Manus
Pjäsen har getts ut i Labbets serie av pjäsböcker och kan beställas per e-post info[at]labbet.fi.
Du kan logga in och läsa pjäsen i Labbets pjäsbank.

Författarens kommentar:
Pjäsen finns också i en version för yngre barn, som spelades av Teater 90°. Den versionen fås på begäran av författaren.