Labbet r.f.

Vem är Spartacus?

Publicerat: 01.12.2015 Kategori: Grekiska myter
« Tillbaka

Kort om pjäsen

Spartacus var en gladiator som år 73 f.Kr. gjorde revolt och blev ledare för ett slavuppror i det romerska riket. Pjäsen Vem är Spartacus berättar om händelsen på två plan: genom klara berättarpartier och genom mera illustrativa spelscener. Författaren har valt att inte berätta historien ur Spartacus synvinkel utan vill genom olika berättarperspektiv försöka diskutera vem denna gåtfulla hjälte var. Det här berättargreppet möjliggör en stor mängd intressanta roller där alla bidrar till helheten på ett jämbördigt sätt. Pjäsen undviker hjältedyrkan och andas i stället en sval saklighet men också en mild humor.

Här kan du läsa pjäsen.

Våra lektörer skriver

”Författaren kallar pjäsen ‘ett lärostycke’. Egentligen är det väl frågta om en lätt dramatiserad föreläsning: en historielektion där materialet presenteras på ett både klart och lättillgängligt sätt.”

Författaren

Joakim Groth är född i Stockholm 1953 och är författare och regissör. Han började med att skriva prosa (bl.a. romanen Världen enligt Edi (1987), men mest känd är Groth som en av våra främsta regissörer och dramatiker. Minnesvärd är regin av I väntan på Godot (Teaterhögskolan 1985) och Härlig är jorden på Svenska Teatern 1995. Den senare var Joakim Groths egen pjäs, och han har återkommit med en trilogi om finlandssvenskt liv under 100 år på samma scen med pjäserna Intermezzo på Johannis (2002), En ängel flög förbi (2004) och Här någonstans.

Kontaktuppgifter: joakim.groth[at]welho.com

Pjäsen finns också publicerad i samlingen Vad ska vi spela? Dramatiseringar av greksika myter som utkom 2010 i Labbets serie av pjäsböcker.