Labbet r.f.

Telemachos äventyr

Publicerat: 01.12.2015 Kategori: Grekiska myter
« Tillbaka

Kort om pjäsen

Handlingen utspelas i det antika Grekland, dels på Ithaka och andra öar, dels uppe på gudarnas berg Olympen. Kung Odysseus av Ithaka har varit med i det Trojanska kriget men har sedan dess inte synats till och hans son Telemachos undrar om hans pappa nånsin ska komma hem. Versmåttet är hexameter. Pjäsen bör spelas med fart och fläkt, högt och tydligt!

Här kan du läsa pjäsen.

Våra lektörer skriver

”Författaren har velat skriva en pjäs som erbjuder eleverna så många betydelsefulla roller som möjligt. Pjäsen återberättar i dramatisk form hur det gick till när Odysseus efter det trojanska kriget och alla sina irrfärder kom tillbaka hem igen. Den är skriven på hexameter men utan det historiska damm som versdramatik ofta tycks svepas in i.”

Författaren

Anders Larsson (f.1952 i Sverige, numera bosatt i Helsingfors) är utbildad skådespelare från Scenskolan i Malmö. Han har emellertid också gjort sig känd som författare av ett tjugotal pjäser och hörspel sedan debuten 1982 med Svarta stjärnor mot vit botten på Mini-scenen vid Svenska Teatern, Två män i ett tält 2, uppföljare till framgången Två män i ett tält. För ungdomar har han tidigare bl.a. skrivit musikalen Blyton Rock. Larsson har också utgivit böcker: Fiskbilen och andra fabuletter, succén Kalevala för lata och En liten man i norr.

Kontaktuppgifter: anders.larsson[at]welho.com

Pjäsen finns också publicerad i samlingen Vad ska vi spela? Dramatiseringar av greksika myter som utkom 2010 i Labbets serie av pjäsböcker.