Labbet r.f.

Stridsäpplet

Publicerat: 01.12.2015 Kategori: Grekiska myter
« Tillbaka

Kort om pjäsen

Tvedräktens gudinna Eris är sur för att hon inte blivit bjuden på fest med de andra gudarna. Hon kastar in ett guldäpple på festen, vilket blir upptakten till det trojanska kriget. Vi får bl.a. stifta bekantskap med gudarna Zeus, Hera, Pallas Atena, Afrodite, Ares, Apollon och Hebe, med prins Paris av Troja och drottning Helena och Kung Menelaos av Sparta samt krigaren Odysseus. Pjäsen berättar med frejdig humor om hur lätt det är att sätta i gång ett krig och hur svårt det är att få slut på det. Ibland kan det till och med behövas en trojansk häst!
Roller 20 eller flera.

Här kan du läsa pjäsen.

Våra lektörer skriver

”Syftet med pjäsen är didaktiskt: att ge ungdomar (med alltför lite historieundervisning i skolan) en uppfattning om vad det trojanska kriget var för ett krig – och att göra det på ett sätt som inte avskräcker eleverna. Det här tror jag pjäsen lyckas med.
I scenanvisningarna och i kommentarerna har författaren kombinerat spontanitet och planläggning på ett högst berömvärt sätt. De produktionstekniska tipsen och förslagen till ljudeffekter och visuella scenlösningar är både genomtänkta och fantasifulla.”

Författaren

Monica Vikström-Jokela (f. 1960) har blivit bekant för en finlandssvensk barnpublik som författare till de för närvarande sammanlagt fyra vardagsnära och samtidigt sprudlande underhållande böckerna om Ellen Annorlunda, av vilka den första utkom år 2001. Hon har tidigare jobbat vid barnredaktionen vid Finlands svenska television och skrivit ett stort antal dramamanus för barn. År 2005 debuterade hon som dramatiker med skådespelet “Sofias sommar” vid Purmo sommateater.

Kontaktuppgifter: vikstrom.jokela[at]suomi24.fi

Pjäsen finns också publicerad i samlingen Vad ska vi spela? Dramatiseringar av greksika myter som utkom 2010 i Labbets serie av pjäsböcker.