Labbet r.f.

Sofia Aminoff är Labbets residensdramatiker 2020-2021

Publicerat: 20.03.2020 Kategori: Aktuellt
« Tillbaka
Foto: Harri Virtanen

Labbet r.f. har valt dramatikern Sofia Aminoff till föreningens andra residensdramatiker. Aminoff har erhållit ett arbetsstipendium från Svenska kulturfonden i samband med fondens utdelning 17.3.2020. 

Residensens avsikt är att ge dramatiker möjlighet till en typ av undersökande och fördjupat skrivande som det sällan finns rum för inom teaterfältets vanliga produktionsramar. Dramatikern ges ekonomiskt stöd, arbetsutrymme samt handledning under ett år.

Sofia Aminoff kommer under hösten 2020 och våren 2021 att skriva en monolog om den abdikerade drottning Kristina och en häst. När Kristina lämnade Sverige red hon genom Europa maskerad till man och då hon slagit sig ner i Rom fick hon som enda kvinna tillåtelse att rida vid den ansedda ridkonstakademien. 

– Lika mycket som Kristinas betydelse för dagens genusdiskurs intresserar mig, intresserar jag mig för hästar och de sätt de speglar oss, säger Aminoff.

Aminoff kommer att utforska makt, mening, ursprung och ansvar under sitt arbete med monologen, samt akademisk ridkonst i sig, och vad den betyder för dess utövare idag. Under residensen kommer Aminoff att föra en essäistisk blogg om kultur, feminism, psykoanalys och hästar på sidan Kvinnor, hästar och drama

Sofia Aminoff är filosofie magister i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet och magister i teaterkonst från programmet för dramatik och dramaturgi på Teaterhögskolan. Aminoff har praktiserat på Dramaten i Stockholm varit anställd på Svenska Teatern som dramaturg. Under de senaste åren har hon deltagit hon både i Labbets REKO-projekt och i Uuden näytelmän ohjelma-projektet. Hennes dramatisering av Fru Catharina Boije och hennes döttrar iscensattes på Svenska Teatern år 2015, samtidigt som hörspelet Stabat Mater producerades av Radioteatern och Den älskande sattes upp av Östra Nylands Teater på Svenska Teaterns Nicken-scen. Hon översatte Pipsa Lonkas pjäs Den andra naturen, som erhöll det Boismanska priset år 2018 och Lea-priset år 2019. 

Labbets residensprogram startade år 2019 i samarbete med Svenska kulturfonden. Nina-Maria Häggblom utforskade teater inom sociala och digitala medier under sitt residensår som avslutades i januari 2020. I urvalsprocessen för årets residensdramatiker har Labbet anlitat den svenska dramatikern Anders Duus som rådgivande sakkunnig.