Labbet r.f.

Robin Hood – en familjemusikal av Anna Simberg & Pasi Hiihtola och Peik Stenberg

Publicerat: 01.09.2017 Kategori: Månadens pjäs
« Tillbaka

Månadens pjäs september 2017: Robin Hood – en familjemusikal av Anna Simberg & Pasi Hiihtola och Peik Stenberg

Om pjäsen
Robin Hood är en dramatisering baserad på den gamla legenden om rövarna i Sherwoodskogen som tog från de rika och gav till de fattiga. Pjäsen utspelar sig i trakterna runt Nottingham medan Kund Richard Lejonhjärta var på korståg och hans bror Prins Johan utan land regerade.

Produktionshistoria
Svenska Teatern – 1997
Lurens sommarteater – 2000
Oravais Teater – 2005
Raseborgs sommarteater – 2010

Rättigheter
Rättigheterna till pjäsen bevakas av Näytelmäkulma/Nordic Drama Corner.

Manus
Pjäsen har getts ut i Labbets serie av pjäsböcker och kan beställas per e-post info[at]labbet.fi.

Du kan logga in och läsa pjäsen i Labbets pjäsbank.

Författarens kommentar:
I samband med att vi skrev Robin Hood 1996-97 fick jag ett stipendium för att åka till Nottingham och besöka Robin Hood-relaterade platser och göra lite research.

Vi hade skrivit in en prolog till pjäsen som fanns med i Svenska Teaterns version, som nu är borttagen. Den utspelade sig i nutid i Sherwoodskogen, där en utklädd guide visar runt Robin Hood-turister. Han skjuter iväg en pil som landar i början av scen 1 i medeltiden. Just där börjar pjäsen nu med pilen som dödar en hjort och mjölnaren Much som skall halshuggas för tjuvskytte men räddas av Robin Hood. Det här med guider och Robin Hood-turism hade vi hittat på själva, och det fanns ett litet tvivel på om det här verkligen kunde hända. När jag äntligen kom iväg var pjäsen redan skriven och hade haft premiär så det blev lite bakvänd research.

Jag åkte alltså dit under semestern, traskade genom Sherwoodskogen och såg den uråldriga tjocka eken Major Oak som omnämns i sagan, besökte det imponerande slottet där Johan utan land höll till. Överallt i stan fanns Robin Hood och hans vänner spelade av levande personer eller som uppstoppade figurer i olika muséer och uppställda runt alla turistfällor. Det fanns statyer, pubar som bar deras namn, restauranger, guidade Robin Hood-bussturer genom stan och turistshoppar proppade av Robin Hood-krimskrams. Det fanns festivaler, groteska ”spöktågsturer”, teaterföreställningar, bågskyttetävlingar mm. Värst var kanske Robin Hood-Land med medeltida miljöer där levande husdjur skutta runt i lera och avföring och det starta rundturer med en timmes mellanrum där dramat utspelade sig rakt framför en med halshuggningar och blodstritt i trånga rum.

Man kan verkligen säga att verkligheten överträffade vår blygsamma fantasi. Oj så Nottingham har slagit mynt på legenden, som kanske inte ens utspelade sig just där.