Labbet r.f.

Pojken Blå av Christina Andersson

Publicerat: 02.11.2016 Kategori: Månadens pjäs
« Tillbaka

Månadens pjäs november 2016: Pojken Blå av Christina Andersson

Om pjäsen
Pojken Blå är en berättelse om människor och gudar, om en ond härskare och pojken som sätter skräck i honom med sitt kärleksbudskap.

“För länge, länge sen i Indien, föddes en märklig konungason. Han växte upp som herde bland herdar i den lilla byn Braj i Indien. Han var skimrande blå, som skalet på musslan, och därför kallades han Pojken Blå. Han var utsedd att utföra stora ting. Bland annat skulle han frälsa staden Mathura från den onda konungen Kamsa, demonkungen som förtryckte och sög ut sitt folk så att det led av svält och armod. De led också av rädsla eftersom Kamsa var grym och omättlig när det gällde makt och egendom.

En dag fick Kamsa höra spådomen om Pojken Blå som skulle besegra honom, och att det var hans syster Devaki som skulle föda pojken. Genast lät Kamsa fängsla både Devaki och hennes man. När hon fött sitt barn skulle Kamsa döda det, egenhändigt och omedelbart. Så hade Kamsa beslutat.”

Musiken till pjäsen är skriven av Douglas Pashley.

Produktionshistoria
Svenska Teatern – 1998

Rättigheter
Rättigheterna till pjäsen bevakas av författaren.

Manus
Du kan logga in och läsa pjäsen i Labbets pjäsbank.

Författarnas kommentar:
Det var en spännande upplevelse för mig att vara med om tillblivelsen av Pojken Blå! Dels att jag plötsligt tumlade runt med en massa gudar som jag inte känt till tidigare – pjäsen var ju ett beställningsarbete – dels att jag lärde mig mycket. Intressant också att jämföra med kristna gudar, inte många precis, men likheterna med Jesus och Pojken Blå finns där. Pjäsen blev faktiskt en familjepjäs, fungerade åldersmässigt brett, dock inte för de allra minsta.