PJÄSBANKEN »

Vad är Pjäsbanken
Hur du söker pjäser
Tillgång till pjäserna
Kontaktuppgifter
Rättigheter
Boktryckning

Icke uruppförda pjäser
Lågstadiepjäser

Köp pjäsen som bok

Inloggning
Användarnamn: Lösenord:


I Labbets Pjäsbank kan du söka efter pjäser skrivna på svenska i Finland, läsa om dramatikerna och läsa beskrivningar av pjäserna. Det finns flera olika sökkriterier såsom dramatikerns namn (OBS! skriv då efternamn eller förnamn efternamn), pjästiteln, antalet skådespelare, pjäsens genre eller längd och när pjäsen skrivits. Du kan också välja mellan redan spelade och icke uruppförda pjäser. Efter att du gjort ditt val får du fram en lista på pjäser som fyller de kriterier du valt. Genom att klicka på någon av pjästitlarna kan du läsa mera om pjäsen, antingen en kort pjäsbeskrivning eller ett lite längre synopsis. Du får eventuellt uppgifter om när och var pjäsen spelats. Dramatikern presenteras och du får kontaktuppgifter till förlag eller författare.

Du kan ladda ner en del av pjäserna på skärmen direkt om du registrerar dig. Om pjäserna inte finns att läsa i Pjäsbanken finns det kontaktuppgifter till ett förlag eller direkt till författaren. Om du inte hittar en enda pjäs som motsvarar dina sökkriterier nu så råder vi dig att prova igen efter en tid eftersom pjäsbankens pjäsutbud växer hela tiden.

Pjästiteln, också en del av pjästiteln kan räcka för att hitta det man söker.

Författare, skrives antingen som förnamn, efternamn eller bara det ena namnet. Författaren kan vara en eller flera, en dramaturg eller en grupp.

Roller betyder, den mängd skådespelare som behövs för att spela pjäsen. Totalmängden innehåller också roller av obestämt kön såsom Katt, Spöke eller grupper t.ex Två poliser.

Längd, kan vara skäl att lämna bort om man inte vet precis vad man vill ha det. Helaftonspjäs betyder i allmänhet en pjäs med paus som är över en och en halv timme lång, medan enaktare betyder en pjäs utan paus som är under en och en halv timme lång. En del pjäser kan spelas på båda sätten dvs. som helaftons eller som enaktare.

Genre, kan vara komedi, tragedi, barn och ungdoms-pjäs, musikteater, fars, drama eller flera av dessa. Många pjäser går att hitta via flera kategorier.

Icke uruppförd dramatik finns i en egen kategori. Kruxa alltid för det om du vill vara först med att spela en pjäs!
Publiceringsår kan man fylla i antingen så att man skriver 1980 i den första rutan, då får man fram allt som är skrivet efter 1980. Om man vill hitta en pjäs skriver år 1980 skall man skriva årtalet i bägge rutorna.