Labbet r.f.

Nordpoolen

Publicerat: 26.10.2015 Kategori: Lågstadiepjäser
« Tillbaka

Pjäsen i korthet

Felix skulle helst ligga ”i skitiga kalsare och spela pleikkare” och fira en sån där normal lugn hemmajul, men han skickas istället av Mamma till Onkel Tommen att jobba på glassfabrik. Det är huvudpersonens dystra utgångspunkt i en pjäs som  visar att man kan finna värme och vänskap i en kall värld, i dethär fallet på en vinterstängd Simstadion. Där möter Felix en ny vän och många överraskande figurer, bland dem SSS Solsystemets Sämsta Simvakter, som bara får jobba på vintern för de är ju rädda för vatten och kan faktiskt inte heller simma. Nordpoolen är en kärlekshistoria på svag is, den handlar också om clownhopp och lite grann om hur man klarar av  en besvärlig morsa.

Här kan du läsa pjäsen

Våra lektörer skriver

– Pjäsen är väldigt trevlig! Fina miljöer- Simstadion på vintern, glassfabriken, Chile – mycket fantasieggande ställen. Därför är det ytterst viktigt att barnen tror på vad de gör och  kan se det hända ”på riktigt” i sin fantasi. Man kunde FÖRST låta barnen läsa vad som händer på riktigt och  SEN berätta hur det kunde lösas på scenen.
– Dialogen är fyndig och rapp, bättre än medeltalet. Man kan tillochmed säja att sällan håller finlandssvensk dialog såhär hög standard.
– Mycket bra pjäs för de 9- 12 –åringar jag känner.

Författaren

Jan Nåls (f. 1970) har studerat journalistik, men inledde en författarkarriär genom att vinna Arvid Mörne-tävlingen för unga skribenter år 1995. För FST har han skrivit den stora TV-serien
Vägsjälar (med Marina Meinander) i 8 avsnitt som gick ut år 1997 och kortfilmen Sommartider (regi Klaus Härö). Jan Nåls arbetar också som pjäsöversättare och har bl.a. översatt Mobile Horror från finska, Barnet med badvatttnet och senast musikalen SPIN från engelska för Svenska Teatern. Jan Nåls hör också till landets främsta experter i fråga om hasardspel och har givit ut Spelhandboken med Antti Kuronen.

Kontaktuppgifter: Jan.nals[at]kolumbus.fi

Pjäsen finns också publicerad i samlingen Vad ska vi spela? Lågstadiepjäser 2 som utkom 2010 i Labbets serie av pjäsböcker.