Labbet r.f.

Midnatt råder…

Publicerat: 26.10.2015 Kategori: Lågstadiepjäser
« Tillbaka

Pjäsen i korthet

Det är natt i en välsorterad leksaksaffär. Barbie-dockorna, cabbage-bebisarna, riddarna och kramdjuren sover då en vacker och ganska blå varelse glider in och förtrollar mjukiskatten Sheba till en staty.  När de andra leksakerna vaknar står de inför problemet att försöka väcka upp Sheba och att ta reda på vad som hänt. Snart visar sig också den hemlighetsfulla blå personen. Det är ju vintersolstånd och vad som helst kan hända. Det handlar om fantasi som behöver “glada skratt och lekar och tron på allting som finns men inte syns förrän man ser det”. Pjäsen presenterar en mängd olika karaktärer som blir tvungna att samarbeta och tillsammans upptäcka nya sätt att tänka.  Pjäsen lämpar sig för också stora klasser då antalet nallar och dockor är möjligt att utöka efter behov.

Här kan du läsa pjäsen.

Våra lektörer skriver

– Grundsituationen och platsen, en leksaksaffär, är enkel och kräver varken stora kulisser eller scenografi.
– Pjäsen bjuder på en lång rad rollfigurer som är klart tecknade redan via dialogen och bjuder på möjligheter till rolig karaktärisering.
-Samtliga figurer kan säkert också inspirera eleverna att själva utarbeta den visuella utformningen – kostym, habitus, sminkning etc. Det finns också ett tillräckligt urval av roller, med utmaningar för dem som så vill och anspråkslösare uppgifter för dem som hellre vill ha sådana.
– Dialogen känns överlag lätthanterlig, utan att ändå ge avkall på språklig finess. Tillskott i ordföråden är alltid på sin plats.
– Fantasin träder in mitt i den värsta leksakskommersen inför jul, och bjuder på alternativ – en bra och nog så viktig tematik.
– Med en kreativ lärare /regissör är detta ett givande och tacksamt material att jobba med. Som julskådespel passar den också utmärkt.
– Midnatt råder är en inspirerande pjäs som är genomarbetad utan att bli övertydlig.

Författaren

Harriet Nylund-Donner, dramaturg/dramatiker. Utbildad vid journalistlinjen på Social- och kommunalskolan och vid Dramatiska Institutets teaterlinje med inriktning på dramatik och dramaturgi i Stockholm.  Hon har arbetat som dramaturg och dramatiker på Åbo Svenska Teater.  Har jobbat med undervisning, verkat bland amatörteatergrupper, utbildat dockteaterspelare, lett skrivarkurser, regisserat, skrivit TV-manus osv. Under de senaste åren har hon skrivit bl.a följande pjäser för barn: Den blå ankungen, Hobbelbobbel, en barnrevy, Pang på Positivet, Den sjungande spargrisen, Pingvinen Pingeling, Krock på vintergatan.

Kontaktuppgifter: harriet.nylund[at]gmail.com

Pjäsen finns också publicerad i samlingen Vad ska vi spela? Lågstadiepjäser 1 som utkom 2010 i Labbets serie av pjäsböcker.