Labbet r.f.

Midnatt råder… av Harriet Nylund-Donner

Publicerat: 01.02.2017 Kategori: Månadens pjäs
« Tillbaka

Månadens pjäs februari 2017: Midnatt råder… av Harriet Nylund-Donner

Om pjäsen
Det är natt i en välsorterad leksaksaffär. Barbie-dockorna, cabbage-bebisarna, riddarna och kramdjuren sover då en vacker och ganska blå varelse glider in och förtrollar mjukiskatten Sheba till en staty. När de andra leksakerna vaknar står de inför problemet att försöka väcka upp Sheba och att ta reda på vad som hänt. Snart visar sig också den hemlighetsfulla blå personen. Det är ju vintersolstånd och vad som helst kan hända. Det handlar om fantasi som behöver “glada skratt och lekar och tron på allting som finns men inte syns förrän man ser det”. Pjäsen presenterar en mängd olika karaktärer som blir tvungna att samarbeta och tillsammans upptäcka nya sätt att tänka. Pjäsen lämpar sig för också stora klasser då antalet nallar och dockor är möjligt att utöka efter behov.

Produktionshistoria
Pjäsen har spelats av lågstadieklasser sedan 2007.

Rättigheter
Pjäsen ingår i Labbets specialprojekt Lågstadiepjäser som genomfördes 2004-2007.
De här pjäserna får uppföras gratis av grundskolor i Finland. Ifall inträde uppbärs, var vänlig kontakta författaren som i sådana fall är berättigad till en del av biljettintäkterna (se kontakuppgifter i slutet av varje pjäs- och författarpresentation nedan). Andra grupper som vill spela pjäserna (dramaklubbar, ungdomsföreningar mfl.) är skyldiga att betala upphovsmannaersättning till författaren för texten (enligt Dramatikförbundets taxa för närvarande 25 euro + 12% av biljettintäkterna).
Texterna omfattas av lagen om upphovsrätt och ändringar, förkortningar (annat än av författaren föreslagna) eller översättningar får inte göras utan författarnas tillstånd.

Manus
Pjäsen ingår i boken Vad ska vi spela?: Lågstadiepjäser 1 som har getts ut i Labbets serie av pjäsböcker och kan beställas per e-post info[at]labbet.fi.
Du kan också läsa pjäsen via Labbets hemsida.

Författarens kommentar:
Det finns magiska dagar och magiska nätter, magiska klockslag och platser.
Det vet ju alla. Och natten före julafton är just precis en sådan magisk natt.
Speciellt i den stora leksaksaffären där alla leksaker sover och drömmer om glädjen de ska få uppleva då de packas upp nästa dag.
Men natten blir inte riktigt som de tänkt sej.
Ett blått väsen (hon kallar sej Fantasi) glider in genom väggen och ställer till det…
Kaos? Tumult och oreda?
Kanske det? Men kanske hon lyckas få vissa av leksakerna att inse vad som behövs för att leka. För att leka tillsammans.
Egentligen behövs ingenting. Man kan skapa vad som helst i fantasin. Leksakerna kommer till insikt om att man inte nödvändigtvis behöver en boll för att kunna bolla.

En magisk natt. En rolig lek.
Allt medan vissa andra av leksakerna bara sover och sover.