Labbet r.f.

Man måste spotta först

Publicerat: 26.10.2015 Kategori: Lågstadiepjäser
« Tillbaka

Pjäsen i korthet

Man måste spotta först är något av en Väntan på Godot på metbryggan.
Vi har ett sällskap bestående av barn som heter Ettan, Tvåan,Trean etc. som ställt sej med sina metspön att fiska och i väntan på napp utspinner sig en dialog som visar vad som rör sig under ytan – inte bara vattenytan. I denhär kortpjäsen (kanske ca. 20-25 min.) förändras inte själva grundsituationen men så småningom faller ett mönster på plats när var och en måste avslöja vad han eller hon söker eller längtar till. Dialogen flyter lätt och snabbt glimrande, som solkatter sedda från metbryggan.

Här kan du läsa pjäsen.

Våra lektörer skriver

– Absurdismen och humorn i dialogen tilltalade mig mycket, jag är ganska säker på att den slår an hos ungdomar från ca. 12 år och uppåt. Jag tilltalas också av pjäsens helhetsidé och upplägg.
– Grundsituationen – att bara sitta och meta och prata på livets bygga – är emellertid ganska utmanande för gruppen. Det kan behövas någon regimässig snilleblixt för att få det att hålla – eller gedigen personregi för att få spänning att uppstå i tystnaden mellan replikerna.
– Den handlar om ungdomen funderingar om livet och har ett naturligt och ändå ”förhöjt språk”. I slutet finns en överraskande vändning; de metande unga får alla nånting på kroken…

Författaren

Susanne Ringell (f. 1955) är utbildad skådespelare men har sedermera övergått till författarskap. Hon har gett ut flera uppskattade diktsamlingar, noveller och prosastycken. Av blygsel blev Adéle fet nominerades för Runebergspriset år 2000. Den  senaste prosaboken är Katt begraven och hör till topparna i finlandssvensk utgivning under senare år. Susanne Ringells pjäser har spelats bl.a. på Svenska Teatern och Åbo Svenska Teater. Hennes senaste hörspel Och om bettlare och vägmän vann Prix Europa år 2004. Med Man måste spotta först skriver Susanne Ringell första gången för en barnpublik.
Kontaktuppgifter: Susanne Ringell, Snellmansgatan 16 B 24, 00170 Helsingfors, 09-1351997

Pjäsen finns också publicerad i samlingen Vad ska vi spela? Lågstadiepjäser 2 som utkom 2010 i Labbets serie av pjäsböcker.