Labbet r.f.

Kung Midas

Publicerat: 27.09.2015 Kategori: Grekiska myter
« Tillbaka

Kort om pjäsen

Kung Midas är inte världens klokaste kung. Däremot är han rätt så impulsiv och snabb i vändningarna. När han får en chans önskar han sig att allt han rör vid ska bli guld. Som man kan ana håller det på att gå riktigt illa både för honom och hans dotter. Klok av skadan besluter sig Kung Midas för att hädanefter inte dyrka guldet utan hänge sig åt musiken. Härvidlag lyckas han reta upp musikens gud Apollon så till den milda grad att guden förser Midas med åsneöron. I den tredje och sista akten av pjäsen berättas hur Midas försöker lägga band på skvallret om att han fått åsneöron och om en pratsjuk barberare som har svårt att hålla en hemlighet. 18 roller eller flera.

Här kan du läsa pjäsen.

Kung Midas föreligger också i en kortversion där bara episoden med guldbegäret berättas. Den versionen kan du läsa här.

Våra lektörer skriver

”Den lite naiviserande berättartekniken kännetecknas av en lekfull lätthet och helhetsintrycket blir både roligt och underhållande. Historien om Kung Midas är dessutom en av de myter som också dagens ungdom måste känna till.”

Författaren

Monica Vikström-Jokela (f. 1960) har blivit bekant för en finlandssvensk barnpublik som författare till de för närvarande sammanlagt fyra vardagsnära och samtidigt sprudlande underhållande böckerna om Ellen Annorlunda, av vilka den första utkom år 2001. Hon har tidigare jobbat vid barnredaktionen vid Finlands svenska television och skrivit ett stort antal dramamanus för barn. År 2005 debuterade hon som dramatiker med skådespelet “Sofias sommar” vid Purmo sommateater.

Kontaktuppgifter: vikstrom.jokela[at]suomi24.fi

Pjäsen finns också publicerad i samlingen Vad ska vi spela? Dramatiseringar av greksika myter som utkom 2010 i Labbets serie av pjäsböcker.