Labbet r.f.

Kattburga slott

Publicerat: 26.10.2015 Kategori: Lågstadiepjäser
« Tillbaka

Kort om pjäsen

”Kattburga slott” är inte en orginalpjäs, utan en  nytolkning av en folksaga som den bevarats och upptecknats i Nagu. Det är lätt att  känna igen den traditionella sagopjäsen om Mästerkatten i stövlarna i ”Kattburga slott”, med lite kryddor från andra sagoklassiker  som t.ex. Prinsessan på ärten. Pjäsens tema är, att också den som är svagast och mest utsatt i världen, kan nå långt med lite smarthet. Men var går gränsen? När blir smarthet lurendrejeri, och hur ska man glömma, förlåta och gå vidare trots gamla oförrätter?

Här kan du läsa pjäsen.

Våra lektörer skriver

– Känslan av folksaga är närvarande också i den dramatiserade versionen, med det menar jag ett ganska rakt-på sak grepp, där allt är möjligt utan att desto vidare förklara sig eller psykologisera. Dethär greppet känns roligt och lätt att ta till sej.
– Jag tror att humorn i pjäsen kan delas av barn och vuxna.
– Rollistan är också tillräckligt stor i antal och rik i fråga om olika typer. Replikerna är snärtiga och roliga, inga långa monologer och pjäsens längd i sig är under en timme, vilket också är en fördel. Ytterligare finns det variation i scenerna så att det finns dialogscener och scener med större uppsättning: dessutom musik, effekter, trollkonster, lite jakt, lekar, romantik och dans på slutet.

Författaren

Gunilla Hemming (f. 1955) har jobbat som dramaturg vid Radioteatern 1984-88 och därefter som fri författare.  Hon har skrivit ett trettiotal hörspel, bland dem några för barn, sju helaftonspjäser som uppförts på bl.a. Svenska Teatern och Lilla Teatern samt gjort pjäsöversättningar från främst franska. För FST och tillsammans med Bettina Björnberg-Aminoff har Gunilla Hemming gjort animationsfilmer för barn sen -85, samt skrivit Den vita haren -98 års julkalender. Därtill har hon manusförfattat TV-film (Kotikatsomo) och  komediserier för FST (Miljöbyrån, Hillevis affärer, Strul).

Kontaktuppgifter: gunilla.hemming[at]welho.com

Pjäsen finns också publicerad i samlingen Vad ska vi spela? Lågstadiepjäser 1 som utkom 2010 i Labbets serie av pjäsböcker.