Labbet r.f.

Inhemska pjäspris

Publicerat: 03.12.2015 Kategori: Aktuellt, Resursbank
« Tillbaka

Vilka då?

Det finns olika priser som delas ut inom teatervärlden och några av dem uttryckligen till pjäser. Lea-priset delas ut av Finlands Dramatiker och Manusförfattare r.f. (SUNKLO) och Boismanska priset delas ut av stipendienämnden vid Svenska Teatern i Helsingfors. Dessutom delas under Hangö Teaterträff ut Antonia-priset, som visserligen inte är ett renodlat pjäspris men som är värt att hålla ögonen på för den som är intresserad av teater på svenska i Finland.

Lea-priset

Lea-priset instiftades 1985 och ges åt en pjästext som blivit uruppförd under det aktuella året. Det är alltså pjästexten, inte uppsättningen, som premieras. Ett råd av sakkunniga läser de pjäser som föreslås och skickas in. SUNKLO delar också sedan 2011 ut Sylvi-priset till det gånga årets bästa inhemska film- eller tv-manus samt sedan 1975 Tack för den inhemska pjäsen-adressen, som delas ut till en teater som har haft mycket inhemsk dramatik på repertoaren.
Listan med verk som vunnit hittar ni (på finska) på den här sidan.

Boismanska priset

Ett dramatikerpris ur Lagman T.J. Boismans fond som förvaltas av Svenska Teater. Fonden grundades år 1917 av lagman Toivo Johannes Boisman. Syftet med fonden är att premiera ett under de närmaste åren av finländsk man eller kvinna på svenskt språk författat alster, som under spelsäsongen med framgång uppförts. Labbet fungerar som sakkunniggrupp och stipendienämnden vid Svenska Teatern tar beslut om vilken eller vilka dramatiker som ska premieras, med pris eller med hedersomnämnande. Priset delas ut under Svenska Teaterns spelårsöppning i augusti varje år.
En lista med alla vinnare finns här.

Antonia-priset

Priset instiftades 2006 för att uppmärksamma föreställningar som har konstnärligt mod och mångfald inom svenskspråkig teater i Finland. Priset är uppkallat efter Antonia Ringbom, som var med och grundade Hangö Teaterträff. Hangö teaterträffs styrelse har utsett juryns ordförande som valt tre jurymedlemmar att samarbeta med. Juryn har under åren bestått av olika yrkesgrupper inom teatervärlden. För att urvalsarbetet ska ske så diskret som möjligt hemlighålls vem som hör till juryn fram till att de nominerade föreställningarna tillkännages. Priset delas ut under Hangö Teaterträff i juni varje år. Man kan läsa om priset och senaste års nominerade på Hangö Teaterträffs hemsida.

/HÅ