Labbet r.f.

Föräldramötet

Publicerat: 26.10.2015 Kategori: Lågstadiepjäser
« Tillbaka

Pjäsen i korthet

“Pjäsen utspelar sig i ett klassrum. Eleverna i en klass, nitton till antalet, har bestämt sig för att sätta ihop en pjäs som skall handla om ett föräldramöte. Projektet befinner sig på planeringsstadium. En av eleverna fungerar som spelledare, en annan spelar lärare. De övriga har delat upp rollerna så, att hälften av eleverna spelar sig själva, den andra hälften spelar elevernas föräldrar. De elever som  spelar föräldrar har av “sina barn” instruerats om hur de ska bete sig, klä sig etc.!” (ur JB:s bruksanvisning) Föräldramötet tar ett underhållande grepp om en bekant företeelse i skolvärlden. Mötet hotar hela tiden att urarta när i synnerhet föräldrarna med sina alla egenheter inte riktigt visar nödig skolmognad. Föräldramötet kastar om rollerna mellan barn och vuxna i många roliga kullerbyttor. Pjäsen ger barnen en välkommen möjlighet att driva med vuxenvärlden och dess konstigheter. Men ingen behöver gå sårad ur leken.

Här kan du läsa pjäsen.

Några utlåtanden

– Föräldrar i skolan är alltid pinsamma för barnen, här kommer deras lilla hämnd.
– Att placera handlingen till ett föräldramöte i skolan och ge barnen föräldrarnas roller är ett strålande grepp. De föder genast komik och läckra igenkännbara situationer. Allt som händer har flera botten och det förstärks av inslagen av improvisation.
– Att eleverna får spöka ut sig till vuxna som gör bort sig i skolmiljö är rena julklappen till eleverna på julfesten.
– Bra med många roller som är lika stora. Varochen får nånting “att bita i”.

Författaren

Johan Bargum (f. 1945) hör till våra bäst kända författare. Sen debuten med novellsamlingen Svartvitt (1965) har han publicerat sammanlagt 15 romaner och novellsamlingar. Senast, hösten 2006, kom den första barnboken Den första snön. Bargums böcker har översatts till förutom finska, också franska, holländska, estniska, ryska, bulgariska och ukrainska. Som skådespelsförfattare har Bargum haft Lilla teatern i Helsingfors som sin hemmascen. Där uppfördes också Finns det tigrar i Kongo? (skriven tillsammans med Bengt Ahlfors 1986), som spelats i  ett trettiotal länder! Johan Bargum har belöntas med många litterära pris, och bl.a mottagit staten litteraturpris hela fyra gånger.

Kontaktuppgifter:  johan.bargum[at]pp.iaf.fi

Pjäsen finns också publicerad i samlingen Vad ska vi spela? Lågstadiepjäser 1 som utkom 2010 i Labbets serie av pjäsböcker.