Labbet r.f.

Den älskande och Fru Catharina Boije och hennes döttrar

Publicerat: 28.11.2015 Kategori: Böcker
« Tillbaka

Den älskande är berättelsen om Linda Sibelius (1863-1932) som var bland de första kvinnliga patienter som flyttade in på det nya sjukhuset ute i Nickby för att leva resten av sitt liv i isolation, bortretuscherad ur sin berömda bror Jean Sibelius offentliga bild. Hundra år senare har de ljusa byggnaderna omvandlats till exklusiva bostäder men sårbarheten och ensamheten försvinner inte och Lindas stormiga och upprivande relation till hennes läkare speglas i ett ungt par som bor i det som en gång var hennes rum och liksom hon kämpar de för att hålla ihop sig själva.

Fru Catharina Boije och hennes döttrar kom till i ett dystert separationstillstånd. Fredrika Runeberg (1807-1879) hade delat upp sitt hem så hennes man J.L. Runeberg fått de flotta rummen på övre våningen och hon och barnen de mörka och fuktiga i den nedre då hon skrev denna romantiska och sagolika emancipationsroman. Den fick ett gott mottagande av sin samtid men har aldrig nått en bred publik.

Fru Catharina Boije och hennes döttar och Den älskande synliggör berättelser som glömts eller gömts i mörka källarvåningar, på ljusa sinnessjukhus, i skuggorna. Genom mångskiftande jungfrusymbolik och självständighetsproblematik synar pjäserna de kärleksrelationer som gjort karaktärerna till dem de är – bristfälliga.

Sofia Aminoff (f. 1982) är finlandssvensk dramatiker. Av henne har tidigare utkommit bl.a. pjäserna Aurora Helsinki och Jag ska aldrig lämna dig som också lyfter fram marginaliseringen av kvinnlighet och sårbarhet.

Boken utkom 2015.
Boken kan beställas via Labbet, info[at]labbet.fi och kostar 14€ + postningskostnader.

Den älskande och Fru Catharina Boije och hennes döttrar av Sofia Aminoff. Pärm av Lotte Estman-Wennström

Den älskande och Fru Catharina Boije och hennes döttrar av Sofia Aminoff.