Labbet r.f.

Citroner från Sorrento

Publicerat: 26.10.2015 Kategori: Lågstadiepjäser
« Tillbaka

Pjäsen i korthet

Historien startar från Författarföreningens fest, men när den rullar vidare befinner vi oss helt plötsligt i det soliga Sorrento, Italien, där mamma skickat Antonia och lillasyster på uppköp.  Lillasyster kommer bort, men ingen ska tro att det är de kaffedrickande poliserna som återställer ordningen. Smarte Harry och hans skumma läppstiftsaffärer bildar en hotfull bakgrund till en värld som trots allt doftar mest Medelhav, citronblom och glad fantasi. I botten kan barnen känna igen situationer som härstammar från avunden och de alltid närvarande syskonkonflikterna, och hur de ska mötas och skötas.

Här kan du läsa pjäsen.

Våra lektörer skriver

– Till sin form ger Citroner från Sorento enorma möjligheter för den grupp som vill förverkliga den på scenen. Den är så fri från traditionella teaterrum-bestämmningar.
– Gå in för att skapa en teaterlek, där mycket är möjligt!
– Det är fint att det finns många flickroller, för flickorna är ofta väldigt ivriga att få spela teater. Det är en rolig idé att styrelsen kan bestå av hur många personer som helst, av både flickor och pojkar.
– Här finns humor, spännning, sceniska möjligheter till situationskomik och tillochmed en del trevliga farsartade ingredienser. Dialogen flyter naturligt och replikerna hakar bra i varandra.

Författaren

Annina Enckell (f. 1957) är utbildad dramaturg från Teaterhögskolan i Helsingfors. Åren 1985 -93  var hon anställd som dramaturg vid Svenska Teatern. Hon har skrivit barnpjäser som uppförts  på Kansallisteatteri (Sökö Simpanssi) och Svenska teatern,  (bl.a. Marsipanpojken), gjort  dramatiseringar (bl.a. Döbelns gränd och Ronja Rövardotter) och varit dramaturg för filmer, senast för den inhemska barnfilmen Pelikaanimies. Annina Enckell har också skivit ett flertal hörspel och en komediserie (Strul) för FST.

Kontaktuppgifter: annina.enckell[at]kolumbus.fi

Pjäsen finns också publicerad i samlingen Vad ska vi spela? Lågstadiepjäser 1 som utkom 2010 i Labbets serie av pjäsböcker.