Labbet r.f.

Boismanska dramatikerpriset 2016

Publicerat: 11.08.2016 Kategori: Blogg
« Tillbaka

Tre dramatiker belönades med pris ur Boismanska fonden

Ett stort grattis till Susanne Ringell, Sara Ehnholm Hielm och Johanna Koljonen som på Svenska Teaterns spelårsöppning 10.8.2016 tilldelades pris ur Lagman T.J. Boismans donationsfond.

Årets pristagare motiverades så här:
Susanne Ringell för Svärmorstungor som hade premiär på Radioteatern den 25 februari 2016.
Pjäsen fokuserar på livets små beståndsdelar och är lågmält berörande. Den är en poetisk och samtidigt jordnära skildring av en relation, svärdotter och svärmor, som ofta presenteras när den är svår och dålig. Språket har en central roll och är både en upplevelse i sig och en del av dramat.

Sara Ehnholm Hielm för Vinterkriget – here we go again som hade premiär på Teater Viirus/TextFest den 19 november 2015.
En med raseri skriven satir om ledarskap. Pjäsen är en vass analys av vilsenheten i en tid där lönsamhet och vinstmaximering gjorts till den allenarådande värderingen. Texten använder sig fräckt av nationella symboler och bygger en träffsäker komedi som föds ur den i pjäsen inbyggda anakronistiska tankeleken – hur skulle det ha gått i Vinterkriget om Wahlroos hade ersatt Mannerheim?

Johanna Koljonen för Kycklingrättegången som hade premiär på Teater Viirus/TextFest den 10 december 2015.
Pjäsen leker på ett fantasifullt sätt med dokumentärteaterformen. Den skapar en fin balans mellan det komiska och det sköra, mellan det politiskt dokumentära och det dramatiska, mellan det aktuella tidsbestämda och det allmängiltiga universella. Den visar att dramatik kan vara många olika saker.

Susanne Ringell, Sara Ehnholm Hielm och Johanna Koljonen. Foto: Ann-Luise Bertell

Prisbelönta dramatiker, från vänster: Susanne Ringell, Sara Ehnholm Hielm och Johanna Koljonen. Foto: Ann-Luise Bertell

Priset uppmärksammades av bland annat Svenska Yle,