Labbet r.f.

Biggles äter en banan

Publicerat: 26.10.2015 Kategori: Lågstadiepjäser
« Tillbaka

Pjäsen i korthet:

En hop övergivna leksaker besluter sig, under ledning av den enögda isbjörnen Biggles, för att ”hitta på något som väcker våra vänner” dvs. barnen, ”så att de kommer ihåg oss igen”.  I vindskammaren smids nu planer på hur man ska gå till väga och de församlade finner att det antagligen är bäst att helt enkelt ”erövra världen”. Ett bra beslut, som dock visar sig ge upphov till komplikationer – när t.ex. utomjordningar, som  nu denhär Zorg, dyker upp i precis samma ärende. Biggles äter en banan har en  naiv och frimodig ton där en våldsam och närapå anarkistisk humor löper som röd tråd genom den modiga kampen i vindskammaren.

Här kan du läsa pjäsen.

Våra lektörer skriver

– Pjäsen är välskriven och underfundig i sina lösningar. Ordet ”annorlunda” torde vara adekvat. Pjäsens styrka ligger i farten och komiken (både situationskomik och komisk dialog).
– Rollfigurerna är tacksamma att gestalta och i en pjäs för skolor är det givetvis motiverat med många roller.
– Pjäsen kan också göras med en mindre ensemble på ca. 10 skådespelare.
– Scenografin är möjlig att lösa för skolor, men dräkterna kräver mera eftertanke och arbetstimmar.
– Stycket har en språklig lekfullhet och en bitvis rätt avancerad vokabulär.
– En bra och rolig pjäs för den som orkar jobba hårt.

Författaren

Petri Salin (f. 1965) har skrivit flera hörspel för den finlandssvenska Radioteatern – bland dem världens första hörspel skrivet direkt för internet 1996. År 2000 vann han Nordiska Radioteaterpriset med pjäsen Inbjudan till resa. Förutom som författare jobbar Petri Salin som litteraturrecensent och teaterkritiker. Hans speciella område är sci-fi, men i somras vann han också första pris i en deckarnovelltävling ordnad av Kouvolan Dekkariseura. Petri Salin har också publicerat ett stort antal webbnoveller och drapor (vissa med anknytning till fornnordisk mytologi) på web-sidan Enhörningen.
Kontaktuppgifter: petrisalin13[at]hotmail.com eller info[at]labbet.fi

Pjäsen finns också publicerad i samlingen Vad ska vi spela? Lågstadiepjäser 1 som utkom 2010 i Labbets serie av pjäsböcker.